Jak se vaří Richard

Pivo Richard je nefiltrované a nepasterizované pivo vařené tradiční metodou. Je to poctivé pivo, které je připomínkou toho, jak pivo chutnalo v minulosti. Přečtete si o tom, jak vaříme Richarda na Račíně.

Vaření

První fází výroby je samotné vaření. Vaření probíhá tradičním způsobem, který je typický pro pravý český ležák. Základem našich piv jsou kvalitní české slady a ty nejlepší české odrůdy chmele. Pro výrobu našich žitných piv používáme speciální žitný slad z Německa. Nic nechceme zanedbat, proto věnujeme našemu pivu nejlepší péči a jedna várka u nás trvá dvanáct, u žitných piv až osmnáct hodin.

Hlavní kvašení

Další fází je hlavní kvašení, které probíhá v tzv. spilkách. Jsou to otevřené chlazené nádoby, ve kterých kvasí pivo přibližně týden za nízkých teplot. Jedná se o tradiční spodní kvašení. Výsledkem je mladé pivo, které se dá přirovnat k burčáku.

Jemné dokvašování

Posledním krokem je jemné dokvašování, tzv. zrání piva. Tento proces trvá zhruba pět týdnů, kdy pivo leží v ležáckých tancích a pomalu dozrává. Kvasinky pomalu nasycují pivo oxidem uhličitým a zjemňují chuť. Do piva nepřidáváme technický oxid uhličitý, což má za následek, že naše pivo nepůsobí pocit plnosti a následné potíže podobně, jako dnes známá "europiva".

Kvalita

Protože jsme Richarda milovali ještě předtím, než jsme postavili vlastní mnipivovar, rozhodli jsme se sdílet receptury našich kolegů z Brněnského minipivovaru z Žebětína. Stejný slad, stejný chmel, stejné typy kvasnic. Jediný rozdíl mezi pivy z Račína a Žebětína je ve vodě, přičemž na Račíně používáme místní vynikající vodu, jejíž kvalita je tak vysoká, že ji nemusíme žádným způsobem upravovat. To se pozitivně promítá do vynikající chutě piva z Račína.

Rychlý kontakt na Richarda

Račínský minipivovar Richard

Račín 10, 592 11 Velká Losenice

+420 603 511 155

pivovar@racin.cz

Sledujte nás na Facebooku

/racinskyminipivovar